Finn - Wellness Centrum

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Szauna

Finn szauna


Finnországot méltán nevezhetjük a szauna hazájának, mivel náluk maradt fenn leginkább a szauna-kultúra ősi hagyománya, ahol a legtöbb családi ház tartozéka a szauna. A finnek voltak az elsők, akik mára az egész földtekén elterjesztették az áldásos faházikókat, kabinokat – náluk az újszülöttektől kezdve a nagyszülőkig mindenki szaunázik.
Ma már többféle szauna van forgalomban. Az „igazi”, hagyományos szaunák kizárólag „tetőtől talpig” fából készülnek (általában lucfenyő, amely elnyeli a nedvességet, és visszaveri a hőt), az ajtók biztonsági üvegbetéttel vannak ellátva. Elektromos fémkályha (természetesen kővel a tetején) melegíti be a pár négyzetméternyi területet.
Európában a finn szauna a legelterjedtebb. A szaunában történő izzadás frissítő hatását a magas hőmérséklet (körülbelül 80-90 °C) és az alacsony páratartalom (maximum 10%) biztosítja. Szaunázáskor a véredények tágulnak-szűkülnek, ezzel növelik a test ellenállóképességét, segíti a méregtelenítést. A szívre és a vérkeringésre is jó hatással van, míg bőrünk bársonyos lesz tőle. Agyunkra nyugtatólag hat, elősegíti a mélyebb és intenzívebb alvást.
A finnek szerint: „A szaunában minden méreg elfüstölög, és az epe megnyugszik.” Lehet, hogy első hallásra vadul hangzik, de egy ősi finn szokás szerint ha már nagyon melegünk van, akkor menjünk ki a szabadba lehűlni, akár feküdjünk le a hóba, és ha kint fázni kezdünk, akkor térjünk vissza a meleg kabinba. A párás, izzadós szaunázáshoz elég a 70-80 Celsius-fok, magas 40-70 százalékos páratartalommal. A száraz szaunázásnál a 80-100 Celsius-fok mellé elég a 20-40 százalékos páratartalom.
A két stílus között természetesen mindenki maga választ éppen a kedve szerint.

  
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz