Szolárium - Wellness Centrum

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Szolárium, a barnító fény


Vitathatatlan a szolárium jótékony hatása a téli depresszió ellen, a zsíros bőr, a pattanásosság, az ekcéma és a pikkelysömör egyes eseteiben, többen mégis kozmetikai barnító hatása miatt látogatják rendszeresen a szalonokat.
Ne feledkezzünk meg arról, hogy a mesterséges "napfény" kb. húszszor erősebb sugárintenzitású, mint az igazi. Persze fontos azt is megjegyezni, hogy egyetlen sugárforrás sem veszélytelen. A "B" sugarak, bár nagy energia tartalmúak, mégsem hatolnak be a bőr mélyebb rétegeibe, ellentétben, pl. az "A" sugarakkal. Ez utóbbiak miatt égünk le, de gyorsítják a bőr öregedési folyamatát és a felületi, valamint mélyebb rétegekben való kiszáradását is. Mindig olyan gépet válasszunk, amelyik mérsékelt UV-B sugárzású. Az érem másik oldala, hogy sugarak serkentik a hormon-, illetve immunrendszerünket, de a szervezet D3 vitamin termelését is, mely utóbbiról köztudott, hogy a kalcium csontjainkba való beépülését segíti.
Szoláriumozás előtt mindig távolítsuk el bőrünkről a sminket, és persze vegyük le az ékszereinket is. A napozást megelőzően és követően szolárkozmetikumokkal ápolhatjuk magunkat, hogy az ilyenkor szükséges táp- és védőanyagokat vihetünk be a bőrünkbe, és nem utolsó sorban azért, hogy minél tovább szép barnák maradjunk.
Ha gyógyszert szedünk, feltétlenül kérdezzük meg a kezelőorvosunkat, javasolja-e a gépi barnulást, nem okoz-e fényérzékenységet a gyógyszer? Ha lázasak vagyunk, jobb elfelejteni a szoláriumozást, csak akkor feküdjünk a "napcsövek" közé, ha a testhőmérsékletünk már normális. Barnulás közben csukjuk be a szemünket, a kifejezetten érzékeny szeműeknek pedig vegyenek fel védőszemüveget is.
A szoláriumkezelés után néha enyhe gyulladást észlelhetünk a bőrön, amelyre jótékonyan hat a szolárium utáni bőrnyugtatók kamilla-, szója-, kukoricacsíra- és körömvirág-kivonata magas nyomelem-, karotin- és bioflavontartalmának köszönhetően.

De vizsgáljuk meg orvosi, egészségügyi szempontból is a dolgot!
(az orvosi információk forrása: Dr. Oláh Judit, borgyógyász szakorvos)
Ugye ismert, és nem elégszer hangoztatott tény hogy a sok napozás az UV sugárzás által hajlamosít melanoma, pigmentált borrák kialakulására. Mi a helyzet a szoláriummal? Ez is ugyanúgy károsít? Védekezzünk ellene, vagy ne szoláriumozzunk?
Az UV sugárzás, ami a bőrkárosodás okozza, három komponensből tevődik össze: UVA, UVB és az UVC sugárzásból. Az UVB és UVC sugárzás káros hatása jól ismert. UVC sugárzás a napból nem éri földünk felszínét, a bolygónkat körülvevő légrétegben elnyelődik. Ezen tartomány azonban mesterségesen előállítható az UV lámpák, szolárium segítségével.
A legtöbb szolárium egyedül UVA tartományban sugároz, de a használat során más tartományok is előkerülhetnek. A szolárium működtetését folyamatosan ellenőrizni kell, kiváltképpen a csövek cseréjekor. Meg kell azonban jegyezni, hogy az UVA fény sem veszélytelen. Áthalad a bor felső rétegein, és a mélyebb rétegekben okoz károsodást. Kiváltva ezzel a bor idő előtti öregedését, ami magában foglalja a ráncosodást, feszesség és víztartalom elvesztését. Újabb kísérletek bebizonyították, hogy az UVA emeli a borrák gyakoriságát.

A szoláriummal vagy a természetes napfény általi barnulásnál az UV sugárzás borkárosító hatásai akkumulálódnak, összegződnek a bőrben. A károsodást fokozza, hogy a barna bor még nehezebben barnul tovább, valamint hogy a barnaság egyáltalán nem véd a hosszú távú káros hatásoktól.
A szolárium más károsodásokat is előidézhet, mint kötőhártya-gyulladás, borpír, borszárasság. Számos gyógyszer (antibiotikumok, vízhajtók) és kozmetikumok emelik az UV iránti érzékenységet. Továbbá a szolárium kibocsátotta UV változást okoz a szervezet immunrendszerében is, bár azt még nem tudjuk, hogy ez a változás mekkora jelentőséggel bír.
A fentiek alapján mindenkinek tanácsolható, hogy a szoláriumba járást leggyakrabban 48 óránként tegye, szoláriumozás közben viseljen védőszemüveget, bizonyos gyógyszerek szedése alatt kerülje a szoláriumot, napfürdőzés közben ne viseljen kozmetikumokat, és a bortípusát figyelembe véve állítsa be a szoláriumozás erejét és időtartamát.
Valamint, ne feledjük, ha egy kis pihenésre, a hőséget, kánikulát mellőző barnulásra vágyunk, a szolárium ugyan segít, a küllemünk és borongós napokon akár lelki ápolásunk, szépítésében. Ám a testi-lelki egyensúly megteremtése nem egyenesen arányos a szoláriumban eltöltött órák számával! Nem igaz hogy annál szebbek és okosabb leszünk, minél barnábbak vagyunk. A testi-lelki harmónia, és szépség belülről is fakad, ezt ne feledjétek!
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz